5/28/2011

Macaron leivokset

Lue alhaalla sijaitseva vinkit, jotta saat oikeanlaisen tuloksen.

noin 25 Macaron-pikkuleipää
1½ dl sokeria
¼ dl vettä
3 kananmunan valkuaista
100 g mantelijauhetta
2 dl tomusokeria
elintarvikeväriä

 • 1

  Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin kolme minuuttia, kunnes seos on siirappimaista. Sokeriliemen lämpötilan pitäisi olla 119 astetta.
 • 2

  Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa teräskulhossa kovaksi vaahdoksi. Valuta joukkoon siirappiseos. Vatkaa seosta vatkaimen täydellä teholla vielä noin viisi minuuttia eli kunnes seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Vaahto on valmista, kun se on jäykkää eikä valu vatkaimesta.
 • 3

  Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe. Kaada seos muutamassa erässä valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen.
 • 4

  Värjää taikina haluamallasi elintarvikevärillä.
 • 5

  Nostele taikinaa teelusikallinen leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Jätä väliin hieman leviämisvaraa. Voit myös pursottaa taikinaa pursotinpussilla.
 • 6

  Anna leivospohjien levätä noin 10 minuuttia ennen paistamista, jotta pinnalle muodostuu kuori. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki uunipellillä, ja nosta lastan avulla esimerkiksi ritilän päälle jäähtymään.
 • 7

  Levitä täytettä leivospohjien tasaiselle puolelle ja aseta toinen pohja päälle tasainen puoli täytettä vasten. Täytteeksi sopivat esimerkiksi pähkinä-suklaalevite ja mansikkahillo. Säilytä jääkaapissa.

Vinkit 

Erottele valkuaiset huolellisesti. Jos joukkoon sekoittuu keltuaista, valkuaisvaahdosta ei tule tarpeeksi kovaa.
Mantelijauheen on oltava sileää. Murumainen mantelijauhe tekee pikkuleivistä raskaita ja estää niitä nousemasta paistettaessa halutulla tavalla.
Siivilöi tomusokeri-mantelijauhe-seos kulhoon ennen kuin lisäät sen taikinaan. Näin saat taikinasta paakuttoman ja sileän.
Anna leivospohjien levähtää huoneenlämmössä ennen uuniin laittamista, jotta kuoren pinnasta tulee paistettaessa rapea.
Pursota taikinasta pieniä lantteja leivinpaperin päälle.
Veitsenkärjellinen väriainetta riittää värjäämään taikinan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti